вторник, 13 декември 2011 г.

КАК ДА СИ ИЗБЕРЕМ ФИРМА

Ако за първи път сте изправен пред въпроса да си откриете фирма, освен за всичко друго вие прябва да мислите и за това каква точно фирма да си откриете. Тук ще се опитам да разгледам най – използвание и да посоча някой силни и слаби техни страни.
Когато за първи път стои пред този въпрос всеки има някаква идея за своя бизнес, какво ще прави, какъв е потенциалът му за развитие, какъв е времевия му хоризонт, необходими ли са лицензи и разрешителни и т.н. Също така е добре да се вземе предвид и какви капиталовложения са необходими – едни бизнеси не изискват толкова пари при стартиране колкото умения, а други са доста капиталоемки. От значение също така дали с бинеса ще се заеме само един човек или двама и по вече, кой с  колко пари или активи участва. Изхождайки от тези предпоставки има няколко варианта които има пред всеки начинаещ бизнесмен:
  1. Най-ниско бюджетния вариант подходящ за дребен бизнес без възможност за голямо разрастване е ДЗЗД или така нареченото Гражданско Дружество. През последните години то загуби своята популяраност, но и в момента е най-евтината и бърза за регитрация фирма – за регистрацията му са необходими под 50 лева. Друг негов плюс е това че позволява сдружаването на двама и по вече човека, което например е невъзможно при ЕТ. От гледна точка на данъчното му облагане то се приравнява на Юридическо лице което също е един голям плюс. Данъкът се определя на базата на финансови резултат и е 10% / например при 2000 лева печалба за годината данъка е 200 лева/. От приравняването му с юридическите лица следва и благоприятния момент при осигуряването на съдружниците респективно управителите. По силата на дружествения договор съдружниците могат да бъдат и управители и на тази база да се осигуряват като самоосигуряващи се лица върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се лица /за 2011 година той е 420 лева и осигуровката въху нея е 108 лева, кото включва и социална и здравна осигуровка/, като тази осигуровака не се променя независимо от печалбата на фирмата. Като сериозен недостатък може да се посочи че въпросното дружество не е регистрирано по търговски закон. От това следва, че то не може да се преобразува в друго дружество, не могат да му се извадят лицензи за дейности където в специалните закони е указано, че могат да се извършват от дружества регистрирани по търговския закон. Също така при избора му трябва да се има предвид, че много банки не отпускат кредити на ДЗЗД – та, което при необходимост от развитие е сериозна спънка. По мои наблюдения  ДЗЗД – та най успешно се изполват за фризьорски салони, малки автосервизи и малки магазинчета за дрехи.
  2. Когато говорим вече за фирми регистрирани по търговския закон най-евтиния първоначално вариант е Едноличния търговец –държавните такси по  регистрацията му излиза почти колкото на ДЗЗД-то около 50 лева. При избора му трябва да вземете предвид, че това е само първоначално впечатление. При ЕТ е изключително неизгодно и осигурителното и данъчното облагане на фирмата. От гледна точка на осигуряването, осигуровки се внасят върху реалния доход/печалба/ на фирмата но не по вече от 2000 лева месечно. По закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване е определен минимален размер на осигурителни доход за 2011г. той е 420 лева така че ЕТ внася осигуровки въру него както и собствениците на другите видове фирми, но тука идва и разликата. Понеже ЕТ  и  физическото лице собственик са едно и също лице и съответо доходите на ЕТ са доходи на физическото лице то дължи осигуровки върху цялата печалба на фирмата до 2000 лв. месечно.  Например през годината вие внасяте осигуровки върху 420 лв. месечно но в края на годината средната ви печалба е 1000 лева месечно то вие трябва да внесете осигуровки за разликата между внесените и вашата печалба или 1000 – 420 = 580 лева или в осигуровки е = 143. 84 лева допълнитено на месец,а за цялата година това са 1726.08. Или с други думи през годината сте внесли 1296 лева/върху 420 лева/ и на края на годината трябва да довнесете още  1726 лева или общо за цялата година 3022 лева което мисля че е доста неизгодно.
От гледна точка на данъчното облагане също има неприятни моменти. Първо това са т.нар патентни данъци които се определят на базата на извършената дейност а не печалбата. Така че дори да сте на загуба от една дейност то трябва да си платите данъците. Патентните данъци се определят от общинските съвети по местоизвършване на дейността. За дейностите които не се облагат с патентен данък данъчната ставка е 15 % което също не е изгодна.
По мое наблюдение ЕТ то е все по рядко използвана форма, тя е подходяща за изключително микро бизнес с очаквана печалба не по вече от 5500 лева годишно или ако ви предстои пенсиониране след няколко години.
3.      Много по разпространи и изгодни при данъчното облагане са ООД  и ЕООД. Като правна форма и двете са еднакви, разликата е в броя на съдружниците; ЕООД – един съдружник; ООД- по вече от един. Първоначалните разходи по регистрацията са малко по големи от тези на ЕТ и ДЗЗД, държавна такса – 160 лева, необходим е капитал, минималния размер на  който след последните изменения в Търговския Закон е намален на 2 лева, съотвено има такса за откриване на набирателна сметка по която да се внесе капиала. Регистрацията му отнема 2- 3 дни. Като форма на сдружаване е най- разпространената и удобна за развитие на бизнес. Като осигуряване и данъчно облагане съм разгледал по- горе /ДЗЗД/ подробно. Тази форма дава възможност за получаване на лицензи и банкови кредити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар